Loofbomen

Foto: Lia Oosterwijk

Zomereik
Deze eik kun je in de hele regio vinden. De zomereik groeit zowel op voedingsrijke, als op voedingsarme grond. Op voedingsrijke grond groeit de eik heel erg goed en kan tot wel 35 meter hoog worden. Waar de grond voedselarm is, groeit de eik niet zo goed en vaak in bizarra, knoestige vormen.
                                                                                                              

Foto: Sinuhe20

Wintereik
De wintereik komt veel minder vaak voor dan de zomereik. De reden hiervoor is dat de wintereik veel minder zaadjes strooit dan de zomereik. De wintereik groeit het beste op vochtige, licht beschutte grond.

Foto: Edmond Staal

Amerikaanse eik
De Amerikaanse eik werd vroeger uit Amerika geimporteerd. Aan de bladeren van deze boom kun je het verschil zien met de zomer- en wintereik. De bladeren zijn namelijk spits en niet rond. In het Nationaal Park De Maasduinen kom je de Amerikaanse eik veel tegen, want hier werden vroeger veel bomen aangeplant voor de houtindustrie.

                                                                                                                          
Foto: Thomas Bäumen

Beuk
De beuk kan wel 45 meter hoog groeien. Dit doet de beuk het beste op een gemiddeld voedingsrijke en vochtige bodem. Als de beuk de volle bladerpracht draagt, laten de bladeren maar weinig licht door. Daarom groeien onder beuken maar weinig andere struiken en planten. De vruchten van de beuk - de beukennootjes - zijn bij veel bosbewoners erg populair. Bijvoorbeeld bij de eekhoorn die hier een groot deel van zijn wintervoorraad mee aanlegt.

                                                                                                                        
Foto: Henk Heijligers

Berk
Er zijn verschillende berksoorten. In de Maasduinen en het aangrenzende gebied in Duitsland komen de ruwe berk (Betuale Pendula) en de zachte berk (Betula Pubescens) voor. Die kun je allebei goed aan de witte schors herkennen. Berken groeien met name op vochtige, voedselarme plaatsen en vormen bossen waar de bomen ver uit elkaar staan.

Foto: Thomas Bäumen

Els
De bladeren van de els verkleuren in de herfst niet. Ze vallen gewoon groen van de boom. De els draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloesem. Het verschil herken je hoe ze aan de bomen hangen. De mannelijke katjes, zo noemen ze de bloesem, zijn langwerpig en hang naar beneden. De vrouwelijke katjes staan rechtop. In de herfst veranderen de bevruchte vrouwelijke katjes in zogeheten elzenproppen.